От къде точно и как се е появило златото? Има много теории за произхода на златото, някои от тях конспиративни, други чисто научини. Но все още няма единодушно решение по този въпрос, дори и от науката.

Ново изследване на геолози от университета в Гранада поддържа тезата, че златото се е формирало във вътрешноста на земята. Според тях благородния метал се е придвижил в близост до земната повърхност от дълбочина 70 километра. Било е образувано в долните слоеве на земната кора и впоследствие е било изтласкано на повърхността.

Според учените строежът на земната кора и мантията не е достатъчно изучен. Според тях в горните и долните слоеве на мантията могат да се съдържат огромни количества злато, което не е достъпно за добив.

Тази теория звучи някак си правдободно, но не дава пълна яснота по процеса на формиране на златото. Други теории гласят, че златото е попаднало на земята след метеоритен дъжд. А най конспиративните от тях дори споменават извънземни. Каквато и да е истината тя все още остава загадка за учените, както и всички хора на земята.

Източник: www.nova.bg